HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Műkereskedelem 2009-ben, avagy Rung András előrejelzése

creo 2009.12.12. 23:25

 

Galériák, festmények 2009-ben címmel

Rung András írt egy cikket január elején a<galeria.blog.hu>-n. Itt az év vége, nézzük miben lett igaza, és miben nem.

 

"Sokan jósolnak blogjaikban a szakterületüket tekintve, így most én is leírom, hogy mit várok 2009-től a magyar képkereskedelmet illetően.

Korábbi trendek erősödése
Biztos ebben az évben is folytatódik a sikeres antikosok (Kieselbach Tamás, Virág Judit) terjeszkedése a kortárs műkereskedelemben. A folyamat teljesen érthető. Fogynak az értékes régi művek, ezért célszerű új területeken is megjelenni.

Ez még annak is köszönhető, hogy a vásárlás szempontjából már aktívnak számító 30-asok nem érdeklődnek a poros antikok után. A bútorok még szószó, de régi harmadvonalbeli képeket nem akarnak venni. Az igazán jó munkák pedig ha vannak, akkor pár millió után kezdődnek.

Érdekes, hogy a két személy máshogy közelíti meg a kortársat. Virág Judit saját magát viszi tovább, míg Kieselbach Tamás mellett névként jelent meg Einspach Gábor, aki a cég kortárs "üzletágát" képviseli. Természetesen még csak biztonságos nevekkel kísérleteznek, csak befutott jól elismert kortársakat képviselnek magas árakon.

A galériák is lassan kezdik felismerni, hogy a web nem teljesen értelmetlen dolog. Jó weblapokat, hatékony ergonómiát nem várok, de talán mindenkinek lesz weblapja, és azt hébe hóba frissíteni fogja.

A Várfok továbbra is a vezető név marad 2009-ben. Előnyük és presztizsük akkora, hogy ebben az évben biztos nem fogja azt a konkurencia megkezdeni. A szabadúszó tanácsadók szerepe kicsit talán visszaszorul, mert mindenki inkább a megbízható, kézzelfogható cégekhez szeretne inkább fordulni.

A fiatalok egyre jobban a fókuszba fognak kerülni, mivel tőlük még racionális áron lehet venni jó műveket.

Változások
Galériák tekintetében nem számítok nagy bezárásokra. Aki a pályán van, az kemény játékos. Vagy elszánt és kiböjtöli a válságot, vagy másból él. A hobbigalériákból persze egy kettő be fog zárni, mert nem jön a profit, és sok a munka.

A művészek közül viszont többen abba fogják hagyni a festést. Idén biztos kevesebb képet lehet eladni. Azok, akik másból is élnek kevesebbet vagy egyáltalán nem fognak dolgozni, mert nem lesz rá idő.

Valamiből meg kell élni és 2009 nem a műkereskedelem éve lesz. Válság idején visszaesik a luxustermékek iránti kereslet, és ma Magyarországon nem a középosztály vásárol, hanem csak az elit.

Több esemény is lesz. A galériák próbálják felhívni a sajtó figyelmét, mindent megtesznek, hogy hirdetések helyett ingyenes eszközökkel kapjanak publicitást.

Kevesebb vevő is lesz.
Főleg a lakásba műveket vásárló gazdag, de nem dúzsgazdag emberek tűnnek el. Ők vagy posztert vesznek, vagy inkább egyszerűen csak üresen hagyják a falakat és arra hivatkoznak, hogy ez klassz, minimál design (hiába járt le a minimál ideje pár éve). A gyűjtők továbbra is vásárolgatnak, de kevesebbet, mert a válság miatt eluralkodik az általános rosszkedv."

 

Rung András az Artitude Galéria egyik művésze, képei megtalálhatók a <ww.artitude.hu> oldalon.
 

Címkék: galéria válság műkereskedelem rung

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr991593363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.02.12. 22:55:20

És, hogy látod mennyire lett igazam. Én most így elolvasva azzal szembesülök, hogy a meglehetősen pesszimista jóslataim is optimisták voltak. Több galéria került padlóra, mint amire számítottam, és a művészek pályaelhagyási kedves is erősebb lett.

creo · http://akvarell.blog.hu 2010.02.13. 08:57:11

@Rung András: Szia András, köszi, hogy benéztél. Én is éreztem, hogy jó az előrejelzésed, ezért is vettem át ide. Szerintem a válság, csak a gyengébbeket szórja ki. Ha valaki elhivatott, az nem fog meghátrálni. Túl sok a gyenge galéria, középszerű művész. Hulljon csak a férgese !
ui: Melyik mondat a kérdés?

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.03.06. 16:48:10

@creo: Alapjában nem lenne ez rossz, de sajnos a gyenge, aki kihullik az nem az, aki művészileg rossz, vagy rossz művészeket futtat, hanem aki üzletileg ügyetlen, vagy nincs elég sok pénz tartaléka. Sajnos jó művészek és galériák közül is több visszavonult. A kérdés az volt, hogy szerinted mennyire lett igazam. De arra végül válaszoltál:)

creo · http://akvarell.blog.hu 2010.03.07. 11:30:58

@Rung András: Aki művésznek született, az művész lesz mindig. Akinek meg jó szeme van és okos kereskedő, az most nem galériát nyit, hanem vásárol.
süti beállítások módosítása