HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919)

creo 2009.12.28. 11:38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magányos cédrus, 1907

194×248 cm olaj, vászon   Jelzés nélkül

 

"A magyar festészet történetében talán Csontváry Kosztka Tivadar az a művész, akivel kapcsolatban az elmúlt évtizedekben a legtöbbször merült fel Van Gogh neve. Sorsának, testi és lelki karakterének számos vonása jó alapot adott az összehasonlításra. Azonos évben születtek, mindketten gyakorlatilag autodidakták voltak, akik más polgári hivatás felől sodródtak a művészet felé. Mint Csontváry néhány kortárs méltatója megjegyezte, még külsőleg is hasonlítottak egymásra. A két festői viág több ponton, több értelmezési síkon is találkozik. Közös bennük a természet jelenségeinek, a látható tárgynak, a színnek és a formának szimbolikus értelmezése, az egyes műveken átsugárzó mágikus világszemlélet, s a festészet folyamatát szinte szakralizáló, prófétai hit."

Az idézet Molnos Péter frissen megjelent könyvéből származik, és kedvcsinálónak szántam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Római híd Mosztárban, 1903

92×185 cm olaj, vászon   Jelzés nélkül

 

"Csontváry műveinek ereje ma is megfejthetetlen: képeslapok ihlette festményeinek felszínén át a menyország fénye ragyog"  -Molnos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baalbek, 1906

385×714 cm olaj, vászon  Jelzés nélkül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A jajcei vízesés, 1903

97×149 cm olaj, vászon   Jelzés nélkül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tengerparti sétalovaglás, 1909

72×171,5 cm olaj, vászon  Jelzés nélkül

 

" Ez a könyv Csontváry lenyűgöző művészete mellett annak az embernek is emléket állít, akinek felbecsülhetetlen szerepe nélkül ma Csontváry neve nem jelentene többet néhány mulatságos anekdota hóbortos főhősénél és egy-egy kallódó festmény titogzatos alkotójánál. Nem felejthetjük el: Gerlóczy Gedeon egyike azoknak, akik a 20. század során a legtöbbet tették a magyar művészetért."

Tetszett Molnos Péter befejező gondolata is. Ezúton(napúton) is gratulálok neki a könyvhöz.

Címkék: csontváry molnos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr221627924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása