HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Hunky Blues - Forgács Péter filmje

creo 2010.02.05. 12:29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41. Magyar Filmszemle

Forgács Péter dokumentumfilmjét, a Hunky Blues-t választottam a filmszemle egyik nyertesének. Nagyon tetszett, mindenkinek ajánlom. Kiváncsi vagyok rá, hogy a szakmai zsűri a hét végén hogyan látja.

A pergő képsorok  a magyarság nagy kivándorlásáról szólnak, ami 1890-1921-ig tartott. Soha nem látott korai amerikai híradások, fényképek és visszaemlékezések sokaságát szövi össze nagyszerűen Forgács Péter.

A film valahogy több nekem, mint egy dokumentumfilm, mert elgondolkodtat, és segít magunkat elhelyezni a világban. Nagyon jók a narrátorok, fantasztikus hallani a régi felvételeket, a régi visszaemlékezéseket.

Szomorú volt látni, hogy a nyelvtudás hiánya a magyarokat milyen nehéz helyzetbe hozta az Újvilágban, szinte a legveszélyesebb, a legnehezebb munkahelyre, leginkább a bányákba kerültek.

Tanulsággal is szolgál a film. Jó lenne végre reálisan elhelyezni magunkat a világban, és rájönni arra, hogy milyen picik is vagyunk, és csak magunkra számíthatunk. Nem szerencsés, ha bábuk módjára élünk, és azt tesszük, amit mások diktálnak.

Pici ország nagy szívvel. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Ha az ember ma nehéznek érzi a sorsát, csak meg kell nézni ezt a filmet és rájöhet arra, hogy semmi ez ahhoz képest, amin a film szereplői anno átmentek.

A magyarnak régen se volt könnyű és ma sem az. A jövővel kapcsolatban... hát, elég szkeptikus vagyok.

 

 

Címkék: film forgács társművészet

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr631731430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liege 2010.02.05. 20:58:04

Én is láttam a filmet és hasonló benyomásaim voltak. Majd 1 millió magyar vándorolt ki, könnyedebb megélhetést, szebb és boldogabb jövőt remélve..... Nem csupán dokumentumfilm, de művészeti alkotás is egyben, érdemes megnézni!

antitaxis 2010.02.23. 13:57:29

@liege: Néha nem is a jobb megélhetésért, hanem egyátalán a megélhetés reményében...
Kétszer tényleg nem léphetünk ugyanabba a folyóba?
süti beállítások módosítása