HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

El Grecótól Rippl-Rónaiig, Szépművészeti Múzeum

creo 2011.10.26. 12:35

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kedden nyitotta meg az El Grecótól Rippl-Rónaiig, Nemes Marcell, a mecénás című tárlatot a Szépművészeti Múzeumban kedden. A kiállítás a műgyűjtő egykor páratlanul gazdag és színes kollekciójából válogat, mintegy 120 olyan műtárgy bemutatásával, amelyek valaha Nemes Marcell tulajdonát képezték. A tárlaton a címben jelzett mestereken kívül többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly és Vaszary János alkotásaival találkozhat a nagyközönség. A megnyitón Lázár János Molnos Péter szavait idézve azt mondta: Nemes Marcellnek nem volt párja, és nem is lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A XX. század egyik legnagyobb műgyűjtőjét méltatva Lázár János kifejtette: Jánoshalmán Klein Mózesként látta meg a napvilágot egy szegény zsidó család sarjaként a később nagy hatású mecénássá váló Nemes.

Életének néhány mozzanatát ismertetve a politikus elmondta: Nemes az 1870-es évek elején került Hódmezővásárhelyre, ahol Grossmann Adolf helyi rövidáru-kereskedésében, az ún. Golyósboltban dolgozott, mintegy tíz éven keresztül. Az ország fővárosába 1883-ban került, és 1904-től kimutathatóan rendszeresen vásárolt különböző magyar festők műveiből a Nemzeti Szalon kiállításain.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen emberi kvalitások és milyen történelmi kor kellett ahhoz, hogy egy szegény család gyermeke a századfordulóra páratlan gazdasági karriert fusson be? – tette fel a kérdést Lázár, hozzátéve: az adott kor légköre nélkül ez biztos nem lett volna lehetséges. Azonban, mint ahogy a politikus rámutatott, nem a pénz a fontos, hanem az, hogy a pénzét és hatalmát mire fordította Nemes. Hangsúlyozta: páratlan az a mecenatúra, amit a műgyűjtő a 20. század elején kiépített. Ezzel összefüggésben Lázár kiemelte: a rendszerváltozás nagy nyertesei sokat tanulhatnának Nemes Marcelltől.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műgyűjtő életpályáját ismertetve a frakcióvezető kifejtette: a századfordulón kialakuló új múzeumi polgári kultúrának egyik meghatározó formálója volt Nemes. A Szépművészeti Múzeum részére 1906-ban adományozott festményt először, El Greco Bűnbánó Magdolnáját – mondta Lázár, hozzátéve: a 20-as években pedig Mányoki II. Rákóczi Ferenc portréját kaphatta meg a múzeum. A donációkról szólva a politikus kiemelte: a műveket Nemes mindig tudatosan adományozta, mindig volt aktualitása a műremekeknek.

További adalékként említette meg Nemes Marcell életéről Lázár, hogy munkássága messze túlterjeszkedett a régi mesterek műveinek gyűjtésén, s idejekorán meglátta az értéket az impresszionisták alkotásaiban. Ezzel összefüggésben a politikus hangsúlyozta: Nemes biztos kézzel választotta ki a kortársak közül azokat, akik mecenatúrára érdemesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A példa mindenképpen beszédes – fogalmazott Lázár, hozzátéve: történeti és civilizációs távlatban egyetlen beruházásnak van értelme, és ez a kultúra. Ezzel összefüggésben megjegyezte: Nemes Marcell példát állít napjaink emberének is, hogy az adakozás mindig megtérül. Zárszavában a polgármester köszönetet mondott a Szépművészeti Múzeumnak Nemes Marcell emlékének ápolásáért.

Forrás: Internet

 

Címkék: szépművészeti múzeum nemes marcell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr913331068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása