HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Rembrandt - Az Éjjeli őrjárat új fényben tündököl

creo 2011.10.27. 14:24

Rembrandt (eredeti nevén: Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) a világ egyik legismertebb festője, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művész.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rembrandt az amszterdami lövészegylet tagjait ábrázoló festményét 1640 és 1642 között festette. A festményt később „Patrouille de Nuit”-nak nevezték a franciák, és „Night Watch”-nak nevezte Sir Joshua Reynolds, mert felfedezésekor már annyira megviselte az idő, hogy szinte felismerhetetlen volt, és éjszakai jelenetnek tűnt. Megtisztítása után jöttek rá, hogy egy csapat muskétást ábrázol, akik egy sötét udvarból kilépnek a vakító napsütésbe. A kép címét azonban ezután sem változtatták meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rembrandt eltért a hagyománytól, amely azt írta elő, hogy a festménynek formálisnak, hivatalosnak kellene lennie. Ennek inkább egy tablószerű kép felelt volna meg. Ehelyett Rembrandt azt ábrázolta, ahogy a csapat küldetésre indul (hogy ez egy átlagos őrjárat, vagy valamilyen különleges esemény, az vitatott). Az új megközelítést nem fogadta osztatlan siker, főképp azok elégedetlenkedtek, akiket a jelenet hátterében, rosszul látható helyeken örökített meg. Emiatt a fizetség is késett. (csak a 10%-át fizették ki a megbeszélt összegnek) Még a vászon egyes darabjait is le kellett vágni, hogy odaférjen a kiszemelt falra.

Ez a festmény jelenleg az amszterdami Rijksmuzeum legnagyobb termében függ. A festmény olyan nagy (363×437 cm), hogy elfoglalja az egész hátsó falat.

A megtisztítás és a tökéletes megvilágítás eredményeképpen, vitathatatlanul ez a múzeum egyik leghatásosabb festménye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Játék: Melyik személy a "kakukktojás" a festményen ? Hogy hívják, és ki ő?

 

Forrás: Internet

creo

 

Címkék: rejtvény rembrandt rijksmuseum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr993333938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása