HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Nagy István (1873-1937)

creo 2010.09.30. 09:55

"Egy életen át kerestem ezt a lényeget. A témában a lelket. Fák, házak, virágok, emberarcok bonyolult összevisszaságában azt, ami a felület alatt vibrál. A belső hűséget."(Nagy István)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nagy Istvánt (1873-1937) a magyarság egyik legkiemelkedőbb festőművészeként tartják számon. Élete és munkássága eltér a tipikustól. Tehetségét már felnőtt korában, Keleti Gusztáv fedezte fel, és csak ezután kezdődött el pályája a budapesti Mintarajziskolában. Folyamatosan kereste önmagát és azokat a jelentőségteljes motívumokat, amelyeket a sajátjának, önmagából leginkább fakadónak tekinthetett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Rengeteget utazott. Tanult Münchenben, Párizsban, valódi hangját azonban csak otthonában találta meg. Művészetének alapvonulatát is ez alkotta. A haza, a természet, a körülötte élő egyszerű emberek. Nem volt állandó műterme, ahol bezárkózva, nyugalomban alkothatott volna. Az ő élete a vándorlásról szólt. A csíki hegyeket járva, azt festette, amit elé vetett a sors. Ő valóban látott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem akart divatos irányzatok szerint alkotni, és elhagyta a látványelvű festészetet. Ahogy a fenti idézetben is olvashatjuk, ő a felszín alatti valódi lényeg ábrázolására törekedett. "Szűkszavú" alkotásai ennek ellenére tele vannak érzelemmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az otthonhoz való ragaszkodás, a szegény emberek fájdalma, a táj magánya és nyugalma tükröződik népies művészetében. Sallangmentesen, a lényeget festette meg, olyan valósághűen, ahogyan csak az képes látni, aki megéli az életet, minden szépségével és borzalmával együtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:  Modem 

 

Két eladó Nagy István kép a  Zsolnai Galéria kínálatában !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katona arckép, 1917   31×22cm  szénrajz, papír   Jelezve: b.l.  Nagy István 1917

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önarckép, 1924 körül  36×29cm   szénrajz, papír     Jelezve: j.l.  Nagy István

 

Az árakról kérjük érdeklődjenek a galériában !

 

Zsolnai Galéria

 

Címkék: nagy istván eladó festmény zsolnai galéria

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr772334065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása