HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Vajda Lajos (1908-1941) emlékezete

creo 2020.03.26. 10:53

2018 novemberében a szentendrei Ferenczy Múzeum Világok között – Vajda Lajos élete és művészete címmel kiállítással emlékezett a magyar festészet egyik kimagasló alakjára.

A tárlaton 3 videó is látható volt, melyek a művész főbb periódusait illusztrálják. A kisfilmeket Vajda Lajos képeinek felhasználásával, a kiállítás társkurátora, Petőcz György tanulmányai alapján Gerhes Gábor, Horváth Dániel és Palotás Kincső készítette.

Címkék: vajda

Szólj hozzá!

Mednyánszky történetek 1.

creo 2019.11.20. 13:21

Mednyánszky üvegpalettája

 

Jókai Róza elég idegesítő nő lehetett, de mentségére szólhat, hogy ő volt  Laborfalvy Róza törvénytelen lányának szintén törvénytelenül, Andrássy Gyulától született gyereke, aki Jókai Mór unokájaként élt, és ment férjhez Feszty Árpádhoz. Tanult festeni, illetve örökké művészek között forgott, és emlékeit hála istennek, meg is írta. És akármilyen idegesítő is néha, örökké hálásak lehetünk neki a következő történetért, ami Mednyánszky Lászlóról szól, és a magyar művészettörténet egyik legszebb anekdotája.

 

“Egyszer egy hónapig lakott nálunk a Svábhegyen. Hozott magával vagy tizenöt vásznat, de csak kettőt használt. Arra azután pont harminc képet festett: mindennap másikat. Egyik nap erdő, másnap lekaparta, öregasszony lett belőle. Harmadnap lemenő nap, stb. És köztük micsoda műremekek! Mindennap megígérte: no, ezt elteszem. Másnap felkelt reggel négy órakor, mire a ház felébredt, meghalt a tegnapi kép. A hónap közepe felé csodálatos tünet mutatkozott a házban: egyenként eltünedeztek a poharak. Szidtam a cselédeket, bizton eltörik. Azok egymást gyanúsították. Egyszóval: meg volt bontva a ház békéje. Harmincadika felé már a kamrából kellett öreg, csorba poharakat az asztalra tenni. Egy szép napon Medi megszökött. Akkor azután felnyílt a szobája. (A majorosnak volt egy néma, félig hülye kislánya. Csak azt engedte be magához takarítani. Rendes, tiszta cselédektől irtózott.) Elállt szemünk-szánk a csodálkozástól! Glédába állítva a padlón körös-körül az eltűnt poharak! Szájjal lefelé fordítva, mert a talpukat használta palettának. Minden színhez külön, mindennap másikat: vagy három tucat pohár…”

 

Forrás: artmagazin.hu

Címkék: story mednyánszky

Szólj hozzá!

Vaszary János tanítványai

creo 2018.03.15. 21:24

Vaszary János  1920-tól a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, de 1932-ben modernizmusa miatt nyugdíj nélkül bocsátották el, ezután magániskolában tanított. Nézetei ellentétben álltak a főiskola hagyományos szellemiségével, a konzervatív szemlélettel szembeszállva hallgatóit a természet utáni tanulmányokra és a modern művészet megértésére tanította.

Amikor Vaszary Jánost egy alkalommal meghajszolták művészetpolitikájáért, belépett az epreskerti nagy terembe, megállt a lépcsők tetején, bundában, megigazította lornyonját
s
azt mondta széttárt karokkal: „Uraim nyissák ki az ablakokat, hadd áradjon be friss levegő ebbe az országba."

További történeteket Vaszary festészetéről és tanításairól itt lehet olvasni :

https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_SOMO_Sk_2007_Vaszary_Janos_festomuvesz_tanitvanyai/?pg=3&layout=s

 

Címkék: vaszary

Szólj hozzá!

Ha a képek mesélni tudnának...

creo 2018.02.22. 08:50

 Fesztyné- Jókai Róza (1861-1936)    Barátok, 1920 körül   61×64cm olaj, vászon Jel.j.l. Feszty J. Róza

Adva van egy száz éves festmény, de vajon kit takar a szignó és milyen idők lehettek akkoriban.

Találtam egy nagyszerű blogot hozzá. 

Olvassátok BARAONDA  írását, parádés a szereposztás !   :)

 

Gróf Andrássy Gyula - Jókai Mór - Laborfalvi Róza - Székely Bertalan - Jászai Mari - Feszty Árpád

 

Csak egy laza liezon

2016. november 13. - baraondaroza.jpg„Annak a háznak az volt a tragédiája, hogy túl sok volt benne a titok.”
Mikszáth Kálmán

Azt mondják, minden Betléren kezdődött.

Andrássy Manóhoz vendégek érkeznek. Barátja, Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza kopogtat. Velük tart a szép színésznő lánya is, Benke Róza. A lány születésétől kezdve anyja árnyékában él. Színpadra vágyna ő is, ám anyja nem engedi. Sehová sem engedi. Hát csoda, ha a csinos lány a betléri kastély díszletei között hirtelen igazi királynőnek érzi magát? 

A kastély vendége Andrássy Manó fivére, Gyula is. Élete a tökéletességbe tart. Politikai pályája meredeken ível felfelé, otthon felesége a harmadik gyermekükkel várandós. Ezt az idillt bontja meg a találkozás Benke Rózával. Tiszavirág, semmiség – nyugtatja magát a gróf. Csak egy kézcsók, egy mosoly… Csak egyetlen éjszaka...

A felmentés elmarad mégis. Benke Róza Andrássy Gyula gyermekét hordja a szíve alatt. Anyja őrjöng, Jókai előtt titokban tartják. Egyszerre ejt szégyenfoltot két családon ez a lány...
Kislány születik, anyja és nagyanyja után Rózának nevezik el.  Szülés után nem sokkal Benke Róza meghal, a kicsit gondozásba adják. Mert ha nem beszélünk róla, akkor nem is létezik!

A pici Róza három éves koráig tart a Laborfalvi által megálmodott forgatókönyv. Amikor az író nincs otthon, a gondozónő elviszi a kislányt a nagymamához. Egyik nap aztán rosszkor érkezik. Jókai nyit ajtót.  Mi folyik ebben a családban? - sóhajt megdöbbenve. Egyszer minden titkot kicsomagol az élet... 

Mit szólnak majd az emberek? – retteg Laborfalvi. A kislány hozzánk tartozik! – dönt az író.  Jókai Róza – milyen szépen cseng a név! És rajtuk kívül nem tudja senki, a kislány kitől örökölte szép vonásait.
A gyermeki szeretet feltétel nélküli.: mamának nevezi nagyanyját, papának (pápinak) Jókait.  A kép meggyőző, egy idő után elül a kérdezősködés.
A kislány legjobban rajzolni szeret. A "nagy magyar mesemondó" pótpapa segíti álmait. Világhírű művésznő leszel, Rómáig meg sem állsz, ott tanulsz majd! - mosolyog ősz bajsza alatt, és először Székely Bertalanhoz viszi Rózát.

Erős kezdés, a festő megszállott. Azt szeretné, ha tanítványai úgy festenének, mint a legnagyobbak. Túl nagy elvárás, nem nőnek fel hozzá, de Róza tehetségét hamar észreveszi. „Jókai kisasszonyban van a legtöbb spiritusz” – mondogatja, és Münchenbe küldi  barátjához, egy másik mesterhez, Liezen-Mayer Sándorhoz.

A lány félve utazik Münchenbe. Liezen-Mayer híre óvatosságra inti. Azt mondják, a művész csapdába ejti a női szíveket, bűvköréből nincs szabadulás.  Az első személyes találkozás után rájön, nincs mitől tartania. München nagy város, Liezen-Mayer nem a tanítványai között keres új kalandokat.

Róza két telet tölt Münchenben, szüntelen tanul. Ám nagyanyja halála után mégis felhagy az iskolával, lemond az álmairól, hazaköltözik. Nem hagyja egyedül Jókait. Laborfalvi halála nagyon megviseli az idős írót, felesége nélkül elveszve téblábol a világban, fogadott unokája marad csak a támasz.  

Az egyhangú napokba meghívás érkezik, Jászai Mari vacsorára várja Rózát. Az asztalnál ott ül Jászai udvarlója, Feszty Árpád is. A vacsora végén a festő hazakíséri a lányt. Kopogtat a kísértés, titokban találkozgatnak, egymásba szeretnek és Feszty megkéri Jókaitól a lány kezét. Jászai Mari sírva üvölti a világba fájdalmát: „Az ágyamból szedte ki! Az ágyamból...!”

Egy év sem telik el, - talán Jászai haragjától tartva, szinte titokban - Fiumében esküsznek örök hűséget egymásnak, majd Velencébe utaznak nászútra.

Házasságuk hatodik évében kislányuk születik. Feszty Masa. Festő lesz, mint az édesapja. Mint az édesanyja lehetett volna...

Gróf Andrássy Gyula törvénytelen lánya, akit Jókai Mór nevelt és vett a nevére, háttérbe vonul, alárendeli magát férje művészetének.

Egész élete áldozat volt.

Pesten, a Bajza utcán álló "velencei palotát" Feszty Árpád építtette, Jókai anyagi támogatásával. Az emeleten élt az író, lent Róza és a festő.

Idén tavasszal a Betléri kastély könyvtárszobájának egyik eldugott ajtaja mögött váratlan kincseket találtak. Többek között egy Jókai-kézirat is előkerült. Hogy ott született a mű vagy az író később vitte ajándékba, csak egy újabb titok a megszámlálhatatlan között.

Jókai Róza visszaemlékezéseiben megemlíti, igazi apjával mindössze egyszer találkozott, esküvője előtt. A részletekről soha nem beszélt.

 

 

Címkék: festmény jókai róza

1 komment

Leonardo da Vinci - Salvator Mundi - Christie's - 2017

creo 2017.11.16. 09:58

 

Minden idők legdrágább aukción gazdát cserélt festménye !

450.312.500 $

 

20171011leonardo-da-vinci-salvator-mundi_65_45cm.jpg

Címkék: aukció leonardo da vinci

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása