HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Hamis képek az aukciókon. I.

creo 2009.12.22. 00:10

A műkereskedőnek a legféltettebb kincse a szakmai becsülete. Feladata többek között az, hogy alaposan körbejárja a hamisság vagy eredetiség kérdését, mielőtt üzletet kínál.

Mostanában divatos módja a hamis képek piacra kerülésének, hogy egy régóta működő aukciósház aukciós katalógusába rejtik el a kétes alkotásokat, az eredetik közé vegyítve.

Lényegében teljesen mindegy, hogy a tétel az aukción megtalálja-e a „madarat” vagy sem, az eladás az aukció után, a kép katalógusban való szerepeltetésével kap igazolást, és kerül be a műkereskedelembe, mint „legális” darab. Azért ennek ára van, minimum a tétel fotózása. Kb. 20-40e forint. Még a hülyének is megéri.

 

Volt idő, amikor még a Műtárgy és Régiségkereskedők Országos Szövetségének az elnöke is felemelte a szavát hasonló esetekben.

 

Jelenleg minden piaci szereplő csendben lapít. Legyen az gyűjtő, kereskedő, vagy művészettörténész. Félnek a botránytól, de nem veszik észre, hogy pont ezért tartják ma "csalóknak" a műkereskedőket Magyarországon.

 

Most sem hördült fel a szakma, amikor a napokban, az egyik aukcióról érdekes módon, hirtelen, visszavonták  az Aba-Novák műveket, mert a művész leszármazottai sérelmezték a hamis képeket.  Hol vannak azonban Rippl-Rónai, Koszta, Gulácsy, Kádár, Schönberger, Vaszary hagyatékának őrzői?

Igazán időszerű lenne egy hivatalos bizottság, amely elismert művészettörténészekből állna. Ők döntenének az eredetiség vagy hamisság kérdésében. Álljon ez a bizottság legalább 8-10 főből, döntéseik kapjanak nyilvánosságot, sőt a képek bírálatra kerüléséről is vezessenek jegyzőkönyvet, amiből bármikor kideríthető lenne, ki foglalkozik hamis képekkel, legyen az magánszemély vagy galéria.

 

Címkék: aukció műkereskedelem hamisítvány

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr341614766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antitaxis 2009.12.22. 18:40:15

Én tudom, hogy a műkereskedelem az a pénzről szól. De amit árulnak, az meg nem! Ezt a két dolgot kell összeegyeztetni. Ha van szakérelem, van etika és van előre látó gondolkodás, akkor ez nem is olyan nehéz dolog. Csak néhány cölöpöt le kell verni. És soha többet nem feledni, ho, is vannak ezek a cölöpök.

gyüjtő 2010.04.19. 21:12:21

ÉN is eltudom mondani,sajnos rengeteg hamisitvány van
forgalomba,ugy piacon,galériákba. 25 éves szakmai tapasztalattal sajnálom azta dolgot hogy egyszer az
életemben vásároltam egy Munkácsy festményt
mellyet művészet törtémésznek megmutadtam Boros Juditnak és Bellák Gábor müvészet történésznek
megállapitották hogy sajnos nem az.Fogtam a képet
és eladtam egy szlovák galériásnak,ugy hogy megmondtam hogy mitmondtak az itteni szakértők.
Megvette és csodával határos módon szlovák nemzet galéria,elismerte hogy egy Munkácsy tanulmány az elitélt cimű képéhez.Sajnálatos dolog hogy itt magyarországon máshogy gondolták a képpel kapcsolatban. tisztelettel janos
süti beállítások módosítása