HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Könyvbemutató: Molnos Péter Csontváry

creo 2009.12.25. 11:32

A Népszabadság Könyvek sorozatban, a Kieselbach Galéria támogatásával megjelent Molnos Péter művészettörténész Csontváry /Legendák fogságában/ című könyve.  A 216 oldalas album Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) valamennyi fellelhető  festményét tartalmazza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Sokan készpénznek tekintették, amit Csontváry utolsó éveiben, 1910 után önmagáról papírra vetett, ezt tükrözték az életéről korábban megjelent kötetek. Valószínűleg csak legenda, és része a zseniális festőművész önmítoszteremtésének az is, hogy égi jelre kezdett el festeni. A legendákról le kell hántani azt, aminek nincs köze az életműhöz" - állítja Molnos Péter.

Elfogult vagyok Molnos Péter könyveivel, elemzéseivel. Ő az a művészettörténész, akinek mindig odafigyelek a gondolataira. Nagyon szeretem, ahogyan ő közelít egy képhez. Kiváncsi vagyok rá, hogyan gondolkodik a Csontváryról. Az Aba-Novák, a Batthyány, a Derkovits könyv után Csontváry. Nagyon jó választás. Várom már, hogy belemerülhessek.

Megjegyzés:

A könyv előszavában Kieselbach Tamás egy önálló Csontváry múzeum létrehozására tesz javaslatot, amit Budapesten a Várban képzel el. Véleménye szerint Csontváry az egyetlen olyan magyar festő, aki világsiker lehet.

A javaslat első részével maximálisan egyetértek. Itt Budapesten kell kiállítani a Csontváry életművet, például a Várban, mert az valóban központi helyen lenne. Manapság fontos szerepe van a tálalásnak. Csontváry képei egy külön múzeumban a Várban, komoly nemzetközi visszhangot kapna, és nagyon jól építené Magyarország imázsát. Azonban az, hogy Csontváry lenne az egyetlen világsiker festészetünkben, nekem kicsit erős. Ne legyünk ennyire kishitűek! A magyar képzőművészet nagyon erős. Csontváryn kívül, azért van még egy-két világszínvonalú festőművészünk, de talán Csontváry  unikális jellege miatt jó reklámja lehet a magyar festészetnek. Végre lássa a világ azt, amit mi már régóta tudunk, hogy a leghíresebb magyar festőink nem követők és utánzók, hanem világszínvonalon alkotó művészek voltak.

 

 

Címkék: könyv csontváry kieselbach molnos

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr501622064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antitaxis 2009.12.25. 17:59:59

Molnos Péter ismét bizonyította, hogy a tehetség és a szorgalom a művészettörténetben sem mellezhető tulajdonságok. Neki ugyanis mindkettőből megfelelő mennyiségben van...
És Kieselbach Tamásnak szerintem igaza van. Csontváry tényleg az egyetlen olyan festőnk, akinek esélye van nemzetközi viszhangot kiváltania. Ez nem csak színvonal kérdése – mert akkor tényleg bővíthető lenne a lista –, sokkal inkább a korszellem, a befogadás és a jellegzetesség teszi azzá Csontváryt, amit Kieselbach belelát. És ehhez szinte csak alapként kellenek a képek maguk, most már egy megfelelő épület, kiterjedt kutói csapat és nagyon profi, nagyon 21. századi PR szükséges. És persze nagyon sok pénz...
süti beállítások módosítása