HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Hokusai - a rajz bolondja

creo 2010.02.17. 21:27

 

 

Találkoztam ma egy barátommal a tenisz klubban, aki elmesélte, nem érti a modern művészetet, és ezért nem is szereti. Elgondolkodtam ezen, és Hokusai története jutott az eszembe.

Katsushika Hokusai (1760-1849)

Őt tartják a japán rajzmesterek legnagyobbikának. Önmagát több képen csak "a rajz bolondjának" nevezte.

Rövid életrajzát maga írta, ebben van a tanítás.

" Már hatéves koromban főszenvedélyem volt a tárgyak formáinak lerajzolása.

Midőn elértem ötvenedik életévemet, már végtelen sorát adtam ki a rajzoknak, de mindazt, amit hetvenéves koromig teremtettem, szóra is alig érdemes.

Hetvenhárom éves koromban kezdtem kissé megérteni az igazi természetet, az állatok, a füvek, a fák, a madarak, a halak és bogarak formáit.

Következésképpen nyolcvanéves koromban még jobban fogok előrehaladni. Kilencvenéves koromban be fogok hatolni a dolgok misztériumába. Százéves koromban bizonyára csodállatos tökéletességet érhetek el, és ha száztíz éves leszek , minden vonal, minden pont, ami csak kezem alól kikerül, eleven lesz."

Az öreg rajzmester nyolcvankilenc éves korában halt meg, a küszöbén annak, hogy behatoljon a dolgok misztériumába.

A dolgok megértéséhez, elsajátításához sok munka és idő kell. Nekünk is csak az lehet a dolgunk, hogy folyamatosan tanuljunk, és tanítsuk a szemünket. A művészet értéséhez idő kell, nem szabad türelmetlenkedni.

 

 

 

 

 

 

Címkék: hokusai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr431767462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása