HTML

Műkereskedelem és művészet

Segítünk eligazodni a galériák világában. Műkereskedelem, műgyűjtés haladóknak. Ki kicsoda és mennyiért. Klasszikus modern vagy kortárs? Honnan? Kitől?

Online olvasók

Oldalmegtekintés

Friss topikok

Címkék

Giacometti szobor az új rekord

creo 2010.02.23. 00:07

Minden idők legnagyobb árverési rekordját eredményezte a Sotheby's aukciós ház londoni licitje, amelyen bruttó 65 millió fontért (19 milliárd forintért) kelt el a múlt században élt svájci szobrász, Alberto Giacometti (1901-1966) egyik alkotása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leütési árrekordot a "L'Homme qui marche I" című, életnagyságú, 1961-ben készült bronzfigura aukciója hozta. A Sotheby's közlése szerint ez a legmagasabb ár, amelyet hivatalos árverésen műalkotásért valaha is megadtak.

Az ismeretlen vevő telefonon licitált. Az előzetes árbecslés 12-18 millió font közé taksálta a várható bevételt; az induló 12 millió fontról alig nyolc perc alatt jutott el a licit a leütési rekordig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szobrot a Commerzbank AG bankcsoport bocsátotta árverésre. A befolyt vételárat a pénzintézet által támogatott jótékonysági alapítványok, illetve múzeumok között osztják szét.

A februári árverés, amelyen modern és impresszionista alkotásokra lehetet licitálni, általában is igen eredményes volt: az összbevétel megközelítette a 147 millió fontot (44 milliárd forint). Londoni művészeti aukció soha ekkora bevételt még nem hozott.

Megjegyzés:  2004-ben a Szépművészeti Múzeumban láthattuk a szobor egyik változatát az Alberto Giacometti kiállításon. A szobor bronzból készült, mérete: 170×23×53cm.

Ez a szobor Giacometti művészi útkeresésének metaforája, a férfi aki mindig kutatva lép tovább és tovább. A művész első és sokáig egyetlen nagyméretű emberalakjaként különös jelentősége van a lépés hogyanjának. Rodin hasonló című, atlétikusan nekirugaszkodó figuráival ellentétben ez az egyiptomi szobrokhoz hasonlóan csak aprót lép előre, mintha pusztán ki akarná tapintani a talajt vagy éppen az első lépteit próbálgatná- mintha azt akarná kitapasztalni, hogy egyáltalán lehetséges-e a járás.

Alberto Giacometti(1901-1966) művészetének hatása nálunk, elsősorban Schaár Erzsébet(1908-1975) és Vilt Tibor(1905-1983) szobrászművészek munkáiban érezhető.

 Forrás: HVG, Szépművészeti Múzeum katalógus/2004

Creo

 

Címkék: aukció szobrászat sothebys giacometti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akvarell.blog.hu/api/trackback/id/tr231782712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása